een pup, en nu…

Nog even en daar komt de kleine dan !!!!

Je hebt het huis “pup-proof” gemaakt. Alle  Gucci tassen opgeruimd  en je dure pumps, ook alle snoertjes weggewerkt. Als je nu iets laat slingeren,  en het gaat kapot bedenk je dan dat het NIET de schuld van de pup is !

Een bench is goede manier om je spullen heel te houden, maar tevens een vertrouwde plek voor je pup om rustig te slapen en af en toe een time-out. Is wel even wennen, maar komt goed ! Ook helpt een bench met het zindelijk maken, een pup bevuilt z’n eigen nest niet, mits jij hem er niet “te” lang in laat zitten en de bench niet te groot is. ( je kunt hem eventueel tijdelijk verkleinen door er een lege doos in te zetten) 

Een overprikkelde pup die alleen maar lijkt te willen bijten even liefdevol oppakken en in de bench zetten , vaak pakken pups hun zo broodnodige rust niet uit zichzelf. Bedenk maar eens hoe vervelend een peuter kan zijn als hij moe is. Bij pups werkt het precies hetzelfde en dat resulteert in bijten.

Bijten .

Ten eerste, HET IS NORMAAL 😂😂  Dat moet geruststellend zijn voor onzekere nieuwe baasjes. Pup moet leren dat het anders/zachter moet. Doe in het begin geen prachtige kleding aan en verberg je voeten in stevige stappers.

Een pup onderzoekt en doet alles met zijn bekje. Dit verbieden door “nee”  te zeggen zal hij niet  altijd begrijpen, ook zouden we door dit te verbieden de pup niet kunnen leren dat hij contact met mensen/kinderen “zachtjes”  moeten laten  verlopen. 

Door de pup de “bijtrem” aan te leren is dit een eerlijker proces.

In het nest zie je vanaf dat de pups wat kunnen lopen al dat ze speels naar elkaar “happen”. 😁 Heel waggelig op de pootjes en nog geen tandjes in het bekje. Naarmate de pup sterker wordt gaat het steeds enthousiaster  en dan komen de HOEKTANDEN door . Ook de bijtkracht neemt toe.

Vanaf een week of 6.5 hoor je ze echt piepen af en toe. Pups hebben op elkáár geoefend hóe hard ze mogen/kunnen bijten voor het zeer doet. De ene keer ligt pup 1 onder pup 2… er wordt erbarmelijk gekrijst!! De aanvaller laat los, het slachtoffer staat op en loopt weg.Een poosje later kan het heel goed andersom zijn 😂😂  

Wij moeten dit gedrag voortzetten thuis. Wij moeten ook erbarmelijk gillen bij hàrd bijten en minder bij iets minder hard ( spreek dat af met de huisgenootjes) Vaak zoekt een pup oogcontact wanneer hij probeert uit te vogelen hoe hard hij mag bijten. Zo schattig!

Zo leert pup dat liefdevol knabbelen, dus liefkozen en onderzoeken wèl mag,❤️ maar bijten niet

Soms wil een pup ook gewoon even kauwen, je kunt dan kauwmateriaal( yak staaf, rawhide, hertengewei oid) aanbieden. Tijdens het kauwen wordt er in de hersenen het gelukshormoon endorfine aangemaakt waardoor de pup zich ( beter) kan ontspannen. 

Dan is de grote dag aangebroken,  je mag je pup ophalen.

Eindelijk kunnen de bench, de eetbak en het mooie riempje en de speeltjes gebruikt worden.  Haal de pup niet op het einde van de dag op. De  pup heeft dan te weinig tijd om aan alle nieuwe dingen te wennen voor de nacht begint. 

Zorg ervoor dat je de eerste dag geen bezoek krijgt, de pup krijgt een overdosis aan prikkels op die dag, weg bij de vertrouwde nestgenootjes en mama, een autorit, vreemde mensen, vreemde geuren, een vreemd huis. Laat de pup rustig rondstruinen en de boel verkennen en jullie als nieuwe baasjes ontdekken.

Zindelijkheidstraining begint zodra de pup binnenkomt. 

Pak ‘m meteen op als ie snel gaat rennen , rondjes draait en/of piepen. Hij zal zoeken naar een plekje om te plassen. Het is net als bij een baby, alles moet geleerd worden en jij bent de gelukkige om hem daarbij te mogen begeleiden. Hoe positiever je dat aanpakt hoe sneller het gaat . Zie je opééns een plasje liggen ?  Doe dan net of je het niet ziet en ruim het ongemerkt op. (JIJ hebt even niet goed opgelet 😉 )  Verder eindeloos (pffff)  véél plasjes per dag, hele kleine beetjes soms. Na elk slaapje, na even spelen , na het eten enz enz. Tijdens het plassen benoem ik dit altijd.  ” Goed zo , naam, plasje”  Als de pup door heeft wat de bedoeling is, zal ie langer gaan ophouden. Als je een paar dagen uittrekt om elk moment op te letten ben je al een héél eind !

De naam van de pup.

Deze gebruiken wij ook al, waarschijnlijk herkent de pup de naam al. Vanaf dag één  roep je pupje heel vaak bij je. Oók naam + Hier.. (zó fijn als in het bos of waar dan ook  je pupje altijd bij je komt.

Bench training.

Daar kan je meteen mee doorgaan, de pup zal snel  ( op schoot) in slaap vallen de eerste dag, zó vermoeiend allemaal als je zo klein bent. Zodra hij slaapt, voorzichtig oppakken en in de bench leggen. Een knuffel 🧸in de bench  maakt de bench  gezelliger. Laat het deurtje overdag nog open.  

Het wennen aan even alleen zijn kan je opbouwen door in het begin naast de bench te gaan zitten met een boek of je telefoon. Blijft pup rustig liggen ? Loop dan eens even weg terwijl je geluid blijft maken. Zing bv een liedje🎶. Bouw dit heel langzaam op.  Als dat allemaal lukt, ga dan eens een boodschapje doen. 

Alles met kleine stapjes👣.

De eerste nacht .

Als het tijd is om te gaan slapen😴, laat je pupje dan niet helemaal alléén,  hij zou er zó ongelukkig van worden😢 het is niet nodig dat een pup de hele nacht gilt. Je kunt twee dingen doen, een tweede kleinere bench tijdelijk naast je bed of een matrasje naast de bench beneden. Als het licht uitgaat en de pup gaat piepen, leg dan je hand tegen de bench en maak geruststellende geluidjes. Shhhhhh…  Je zult zien dat ie snel gaat liggen tegen z’n nestknuffel aan . Als ie ’s nachts weer gaat drentelen, moet ie plassen (piepklein blaasje )  Niet praten, oppakken en buiten zetten, wel prijzen als ie z’n behoefte doet , verder zwijgen en terugzetten (moet wel weten dat ’t nacht is ) hand er weer tegen en Shhhhhh…Na een paar nachtjes slapen ze meestal de hele nacht door. 

overprikkeling.

Ook het als een bezetene rond rennen en bijten in álles dat pup maar tegenkomt aan tenen, benen en vingers heeft een reden. Waarschijnlijk is je pup moe, pup zijn is erg vermoeiend. Overprikkeld noemt men dat. Dit uit zich net als bij kinderen in vervelend gedrag. Pak je pupje liefdevol op ( nooit geïrriteerd !) en zet hem ( liefst na het eten, en plasje) in de bench met een knuffeltje  of laat hem op schoot in slaap vallen misschien terwijl de pup lekker op een kauwbotje🦴kauwt.

Pup moet even slapen.

Uitlaten. 

Ja dat is éérst wel even wennen voor jullie maar ook voor de pup, de omgeving is heel anders . We hebben geoefend maar wat als je een stukje wilt lopen en hij wil niet ? Ga niet aan het riempje trekken, maar ga op je hurken zitten en “lok” de pup en  de  pup zal echt wel komen, als je dan een beetje elegant  achteruit schuifelt 🪿en blijft lokken loopt je pupje heus wel mee.

Stofzuigen, dweilen, vegen.

Ook hier een tip. Vaak moeten mensen lachen om die kleine fanatieke pup die aan de stofzuiger/dweil/bezem hangt in een serieuze poging deze te vermoorden !!! Met dat “erom lachen”  geef je daar goedkeuring aan 😉 Beter kan je met heel weinig woorden een pup metéén leren hoe het moet. Commando’s  snapt de pup nog niet echt maar de betekenis van NEE en UHUH  heus wel.

Gewenning.

Wat ook erg belangrijk is, leer je pup dat jouw handen 🫱 aan zijn lijfje altijd oké is. Vaak willen volwassen honden niet dat de baas aan de oren, ogen, tanden/kiezen🦷enz enz zit. Nu dus tijd om je pup te leren dat het héél normaal is en ook prettig kan zijn. Leer je pup dit als hij moe is, dan blijft hij lekker lodderig bij je liggen. Woel met je handen door de vacht, ook op lastige plekken. Soms moeten we op zoek naar teken, of een verwonding na een aanvaring met een andere hond. Kijk ook tussen de teentjes (er kan ooit een splinter zitten )  Kijk regelmatig geïnteresseerd in een oortje en steek er eens voorzichtig een vinger in.

Knuffel je pup ook uitgebreid bij deze sessies. Sper eens een oogje 👀 open tussen duim en wijsvinger, er kan ooit een druppeltje in moeten !

Zorg dat je gewoon in het bekje mag kijken. Als je pup tussen 3,5-4,5 maanden is gaan ze wisselen, bekijk dat 😉  Er kan ooit iets klem zitten tussen de kiezen, dat moet je kunnen verwijderen zonder dat je gebeten wordt ! Pak ook regelmatig een kammetje 🪮of borsteltje (geen scherpe, pupje’s huid is zacht) een mensenkam kan ook bij het aanleren. Kam je pup regelmatig eventjes, het is nog niet nodig voor de vacht, maar aanwennen is belangrijk omdat hij zijn leven lang getrimd moet worden. Ga ook door met oefenen met de föhn.( Laagste stand, niet ” wapperen”) Een tondeuse ( of electrische tandenborstel) overal   op het lichaam houden. Met een schaar vooral vlakbij de ogen en de oren  in de lucht knippen. ( Wees wel super voorzichtig!)

Eten.

Laat de pup rustig z’n eten opeten, ik trek het vlees vaak met een vork uitelkaar zodat het niet in 1 hap naar binnen wordt gewerkt. Je krijgt een voerschema mee waar precies op staat wanneer en hoeveel eten de pup mag.

Kinderen.

Als je kinderen hebt, kan je vanaf 2,5 tot 3 jaar best al goed uitleggen dat een pup een baby-hondje is, maar wel met erg scherpe tandjes. Pups hebben de neiging om naar wapperende handjes te happen, ook als een kindje bang wordt en gaat rennen zijn ze de pineut. Hàp-hàp in de beentjes !! Gillende kinderen geven de pup veel adrenaline. Leer een kind vanaf dag één dat een slapende of etende hond een NO-GO is. Afblijven!!

Nou dat is bijna een heel boek geworden🤭

Ik vind het toch wel allemaal belangrijk voor  nieuwe baasjes en hoop dat jullie er straks wat aan hebben.